Zapalenie drożdżakowe wałów paznokciowych i paznokci

Jest to choroba wywołana przez drożdże z rodzaju candida. Do zakażenia dochodzi u osób, które często myją i moczą ręce – np. pracujących w przetwórstwie rybnym, cukierniach, myjniach. W chorobie dochodzi do zakażenia wałów paznokciowych, które najpierw są zaczerwienione, a następnie stają się bolesne i przy ucisku wydobywa się z nich treść ropna. Początkowo proces chorobowy dotyczy jednego, dwóch paznokci, ale w przypadku nie-leczenia rozprzestrzenia się na pozostałe. Płytka staje się szarożółtawobrunatna, traci połysk, ulega przerostowi i rozwarstwia się.

W ROZPOZNANIU RÓŻNICOWYM uwzględniamy:

1) zanokcicę bakteryjną – zmiana dotyczy głównie jednego palca, cechuje się dużą bolesnością i pojawieniem się treści ropnej;

2) grzybicę paznokci;

3) łuszczycę paznokci – dochodzi do zajęcia macierzy paznokcia. Rozpoznajemy na podstawie posiewu – hodowli Candida. Badanie mikroskopowe ma niewielkie znaczenie i nie rozstrzyga o rozpoznaniu.

W LECZENIU stosuje się miejscowe leczenie polegające na stosowaniu preparatów mających działanie przeciwdrożdżakowe. Nie usuwa się chirurgicznie nawet bardzo zmienionych płytek paznokciowych. Czasami stosuje się leki doustne. Należy pamiętać, aby przed zastosowaniem leków usunąć zmienione fragmenty płytki paznokciowej przez jej chemiczne rozpuszczenie lub mechaniczne usunięcie.

Dodaj komentarz