Powstawanie i wzrost paznokcia

Macierz leży tuż pod eponychium i jest niewielkim obszarem żywej tkanki. Jest to najważniejsza część całego paznokcia. Zwana jest matką paznokcia – właśnie tam produkowane są komórki, które tworzą jego płytkę. Komórki macierzy zbudowane są z białka zwanego kreatyną.

Macierz produkuje zdrowe komórki tak długo, jak otrzymuje składniki odżywcze z tętnic i nie jest uszkodzona. Jeśli dojdzie do naruszenia jej struktury, proces powstawania komórek będzie zaburzony. Dlatego chronienie macierzy paznokcia jest bardzo ważne. Trzeba poświęcać jej wiele uwagi podczas manicure czy podczas przygotowania paznokci do przedłużenia. Jeżeli uszczelka chroniąca macierz zostanie przerwana i zniszczona, może to doprowadzić do powstania infekcji lub deformacji paznokcia.

Wielkość i kształt macierzy determinuje grubość, szerokość i krzywiznę płytki paznokcia. Macierz zaczyna się pod skórą, w okolicy eponychium, a kończy w miejscu, gdzie widać półksiężyc. Jeśli macierz jest długa. to naturalny paznokieć będzie gruby; jeśli macierz jest krótka, to naturalny paznokieć będzie cienki.

Czy jest cokolwiek, co możesz zrobić, by Twoje paznokcie były grubsze? Czy powinnaś np. zastosować specjalną dietę? Odpowiedz brzmi: nie. Jest to uwarunkowane genetycznie i długość macierzy nie może ulec zmianie, podobnie jak długość palców czy rąk.

Dodaj komentarz